bijenkasten in de winter
Bijenteelt,  Winter

Inwinteren van een bijenvolk


Bijvoeren van je honingbijen

Veel imkers begonnen al in Augustus met het bijvoeren van de bijenvolken na de laatste honingoogst net zoals ik en het klaarmaken voor de winter.

In tegenstelling tot vele collega’s heb ik dit jaar alle honing voor het bijenvolk zelf gelaten en alleen aangevuld met bijenvoeding zodat zij genoeg hebben voor de winterperiode.

honingframe
Honingframe met gedeeltelijk verzegelde honing

Mijn redenatie erachter is dat in de honing die zij zelf hebben gemaakt vanuit nectar hun een betere weerstand en gezondheid geeft dan de suikervervanging, hiermee hoop ik een gezond en sterk bijenvolk te hebben in het voorjaar.

Hier zal iedere imker natuurlijk zijn eigen mening over hebben en dat is maar goed ook.


Experiment

Dit jaar heb ik twee broedkamers terug gebracht naar één enkele broedkamer nadat de zwermperiode voorbij was en de temperatuur ging dalen.

Dit omdat vele imkers hadden verteld dat op twee broedkamers overwinteren het beste was, daarentegen hoorde ik ook van het overwinteren van een bijenvolk op één enkele broedkamer en werd hierdoor geïntrigeerd.

Het was even krap maar alle honingbijen pasten erin, nu de darren slacht is geweest ontstond er al wat meer ruimte voor het bijenvolk wat de winter in gaat.


Isolatie aanbrengen

Dit idee kwam vanuit het buitenland overwaaien en bij mij terecht, het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant van de bijenkast dit ter bevordering van de temperatuur in de kast en de wintertros om zo hun overlevingskansen te vergroten.

bijenkast isolatiewrap
isolatiewrap voor een bijenkast

Dit heb ik dan ook gedaan bij mijn bijenkast die ik heb teruggezet naar één enkele broedkamer, bij genoeg animo zal ik eens een Blog schrijven hoe je dit makkelijk zelf kan doen, laat dit dan ook weten via mijn Instagram kanaal en vergeet niet te volgen.

Buzzy Beekeeper logo
Buzzy Beekeeper nieuwsbrief

Wil jij ook de laatste imker updates ontvangen?

We sturen je geen spam!