gistfles-met-mede
Doe het zelf

Recept – zelf (Honingwijn) Mede maken

Wat is Mede eigenlijk?

Mede is een gefermenteerde alcoholische drank die traditioneel wordt gemaakt met alleen honing en water, en misschien wat gist (vaak wordt wilde gist gebruikt).

Als je kruiden en/of specerijen of andere smaakstoffen toevoegt, wordt dit een metheglin genoemd,

Wat heb ik nodig om mede te maken?

 

Benodigde ingrediënten

  • Honing – 1,5 kg voor een batch van 4,5 liter mede
  • Gist – Mangrove
  • Hand vol rozijnen
  • Verse vanille
  • Kaneel stokje
  • PURO OXI

Hoe maak je mede: een 2,5 liter mede-recept

Reinig alles

Het eerste ding wat je moet doen is alles reinigen met PURO OXI, volg de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig.

Het maken van de Mede “Most”

Wanneer alles is schoongemaakt, verwarm gefilterd water (haal water uit de supermarkt, gebruik geen kraanwater!) op middelhoog vuur in een grote pan.

Wanneer het warm is, maar niet kookt, voeg dan je honing toe en blijf roeren totdat het is opgelost in het water.

Schakel het vuur uit. Het kan een beetje schuimen, maar dit is prima.

Doe in de tussentijd de vanille, het kaneelstokje en de rozijnen in de glazen kan.

De rozijnen dienen als een natuurlijke voedingsstof voor de gist. Je zult dit bijna / niet merken in de smaak van de mede wanneer deze klaar is.

Gieten Most

Giet vervolgens met behulp van de gedesinfecteerde trechter zorgvuldig het honingwater mengsel genaamd “Most” in de glazen kan.

Vul de overige ruimte in de glazen kan op met het water uit de supermarkt zodat je een kleine 5cm overhoudt vanaf de top.

Dop de glazen kan af zodat je kan schudden, gebruikt hiervoor niet het luchtslot!

Vul vervolgens de glazen kan met het gist, zorg dat je de gebruiksaanwijzing goed op volgt en de temperatuur goed controleert. 

De mede schudden

Nu mag je de glazen kan schudden die is afgesloten met een dop voor een paar minuten, dit zorgt gelijk voor een training van de armspieren.

Luchtslot plaatsen

Nu is het tijd om de afgesluit dop te vervangen door een luchtslot, zorg dat je hem vult met water zodat het luchtslot goed gevuld is (niet teveel water natuurlijk)

De natuur zijn werk laten doen

Nu gaat het gisten beginnen, na een paar uur zul je merken dat er luchtbellen vanuit de mede omhoog komen en je af en toe een “plop” hoort komen uit het luchtslot.

Zet het mengsel apart voor een kleine 5 a 6 weken zodat je zeker weet dat het gisting process voorbij is, je wilt natuurlijk niet ontploffende flessen bij het afbottelen.

Nadat het gisten is afgerond kan het bottelen beginnen en kun je genieten van je harde werk met een flesje koude mede.

Ter info:

Wij gebruiken voor dit recept 1,5 kg honing, dit geeft een zoete smaak aan de mede en wordt het niet te droog. Uiteraard sta je vrij om te experimenteren met de hoeveelheid honing.

Ook het type gist kan van invloed zijn op de smaak, dus wees je hiervan bewust.

Buzzy Beekeeper logo
Buzzy Beekeeper nieuwsbrief

Wil jij ook de laatste imker updates ontvangen?

We sturen je geen spam!